cremacion o entierro
Blog

Cremació o enterrament: Quin és l'opció millor i per què?

31 May 2024
Share

Cremació o enterrament? És una decisió complicada a la qual s'enfronten les famílies quan falta una persona estimada, i tampoc és fàcil de prendre quan es fa una planificació prèvia d'aquest tipus de qüestions. A Àltima, t'ajudem a escollir l'opció més adequada en el moment precís.

El procés de cremació

La cremació consisteix en la incineració de la persona estimada, un procés que sol durar prop de tres hores. Després, les cendres es dipositen en una urna. Què es pot fer després? Les famílies poden conservar-les en un cementiri, escampar-les segons la normativa ambiental corresponent o custodiar-les d'alguna altra manera, ja que es poden dividir i fins i tot convertir en joies.

Cada vegada més famílies escullen aquesta opció per qüestions econòmiques i pràctiques, que són motius importants quan s'ha de triar entre cremació i enterrament.

Avantatges i inconvenients de la cremació

Abans d'escollir la cremació quan mor algú que estimem, és necessari conèixer les avantatges i inconvenients d'aquest procés per ponderar-los i prendre la decisió més adequada. Entre les avantatges de la cremació podem esmentar:

  • És més barata que l'enterrament, perquè requereix menys serveis funeraris.
  • Les cendres es poden conservar en menys espai.
  • El procés és més ràpid i pràctic, sobretot si es necessita un trasllat.
  • Té menys despeses de manteniment que un enterrament tradicional.
  • Permet a les famílies conservar les cendres i custodiar-les, si ho desitgen.
  • La majoria de les religions accepten la cremació.

No obstant això, la cremació també presenta certs inconvenients en comparació amb l'enterrament:

  • Obliga a decidir com es gestionaran les cendres, ja que hi ha més opcions disponibles que si es tria l'enterrament, que només es pot fer en cementeris.
  • Què contamina més, la cremació o l'enterrament? No està clar, però la corrent més estesa és que en el procés d'incineració es desprenen gasos perjudicials per al medi ambient. No obstant això, cada vegada hi ha més avanços perquè el procés sigui el més respectuós possible amb l'entorn.
  • Si es tria escampar les cendres, la família no disposarà sempre d'un lloc físic on recordar la persona estimada.

Menor cost i major flexibilitat

Si comparem les avantatges i inconvenients entre la cremació i l'enterrament, el fet d'escollir la primera opció sol obeir a qüestions econòmiques i pràctiques, com ja hem indicat.

Per una banda, la cremació és més econòmica que l'enterrament, perquè implica menys costos afegits tant en serveis funeraris immediats com en manteniment posterior.

A més, cremar una persona estimada implica més flexibilitat: es pot triar el destí de les cendres, entre més opcions; és més fàcil traslladar-les quan els familiars viuen en un lloc diferent, permet més llibertat en quant a l'elecció de la cerimònia i els rituals de comiat, etc.

El procés d'enterrament

L'enterrament continua sent l'opció majoritària entre les famílies quan mor una persona estimada. El motiu principal és la tradició, tot i que també ho és el fet de tenir un lloc físic on es pugui recordar la persona difunta.

Avui dia, el factor cultural i religiós té un paper important a l'hora d'escollir l'enterrament, encara que també es considera una opció més natural per aquells que actualment prefereixen els enterraments ecològics.

El procés d'enterrament implica una necessitat major de serveis funeraris associats i, per tant, és més complex.

Avantatges i inconvenients de l'enterrament

Què és millor, l'enterrament o la cremació? Per prendre aquesta decisió, també hem de valorar quins són els beneficis i inconvenients de la inhumació. Comencem per les avantatges:

  • Permet mantenir les tradicions culturals i religioses.
  • Respecta el procés natural de descomposició després del decés.
  • És compatible amb la majoria de les religions, amb determinades excepcions.
  • Permet disposar d'un espai físic on es pugui recordar la persona estimada, cosa que, segons els experts, és fonamental per afrontar el procés de dol. A més, permet que els familiars que no viuen al mateix lloc tinguin un espai on acudir quan vulguin honrar la memòria de la persona estimada o, simplement, dipositar flors.
  • Encara que generalment es fa en cementeris públics, també es pot fer en cementeris privats, si la família ho desitja.
  • Cada vegada hi ha més opcions sostenibles que permeten que l'enterrament sigui una opció ecològica.

No obstant això, també hem de tenir en compte els inconvenients de l'enterrament respecte de la cremació:

  • És una opció més cara, perquè implica més serveis funeraris associats, així com més despeses de conservació i manteniment posteriors.
  • Tenir un lloc d'enterrament fix dificulta que els familiars que resideixen lluny puguin recordar la persona estimada en aquest espai físic concret quan vulguin.
  • L'única opció per a un enterrament a Espanya és fer-ho en un cementiri autoritzat, i això obliga a realitzar una sèrie de tràmits i a assumir determinats gastos obligatoris.
  • Els qui defensen que aquesta opció és menys respectuosa amb el medi ambient recorden que la descomposició natural després del decés pot durar entre quinze i vint anys, o fins i tot més, si tenim en compte el fèretre, la roba, els vernissos i altres productes que s'hagin pogut utilitzar.

Conservació de les tradicions familiars

A l'hora d'escollir entre cremació o enterrament, la segona opció té més pes entre les famílies amb arrelament cultural i religiós, perquè són més propenses a voler conservar les tradicions.

L'enterrament té un rerefons emocional, sobretot, perquè ofereix la possibilitat de visitar el lloc d'enterrament de la persona estimada sempre que es vulgui.

Per tant, en l'elecció final entre cremació o enterrament, les famílies han de considerar els factors associats a ambdós processos.