Cremación o entierro
Blog

Cremació o enterrament: quina és la millor opció i per què

23 Abril 2024
Compartir

Cremació o enterrament? És una decisió complexa que les famílies han de prendre quan un ésser estimat mor, i no és fàcil fer-ho quan es planifiquen aquests assumptes amb antelació. A Àltima, t'ajudem a triar l'opció més adequada en el moment oportú.**

El Procés de Cremació

La cremació implica la incineració de l'ésser estimat, un procés que sol durar aproximadament tres hores, després de les quals les cendres es col·loquen en una urna. Què passa després? Les famílies poden conservar les cendres en un cementiri, escampar-les d'acord amb les normatives ambientals, o emmagatzemar-les de diverses maneres, ja que poden ser dividides o fins i tot convertides en joies.

Cada vegada més famílies escullen aquesta opció per raons econòmiques i pràctiques, que són importants a l'hora de decidir entre cremació i enterrament.

Avantatges i Desavantatges de la Cremació

Abans de triar la cremació quan mor un ésser estimat, és important entendre els avantatges i desavantatges d'aquest procés per ponderar-los i prendre la decisió més adequada. Els avantatges de la cremació inclouen:

  • Cost més baix en comparació amb l'enterrament, ja que es requereixen menys serveis funeraris.
  • Requereix menys espai per conservar les cendres.
  • El procés és més ràpid i pràctic, especialment si es necessita transport.
  • Els costos de manteniment són inferiors als de l'enterrament tradicional.
  • Permet a les famílies conservar i protegir les cendres si així ho desitgen.
  • La cremació és acceptada per la majoria de religions.

No obstant això, la cremació també té certs inconvenients en comparació amb l'enterrament:

  • Requereix decidir què fer amb les cendres, ja que hi ha més opcions disponibles que amb l'enterrament, que només es pot fer en cementiris.
  • No està clar què és més perjudicial per al medi ambient, la cremació o l'enterrament, però l'opinió predominant és que la incineració allibera gasos nocius. No obstant això, hi ha millores contínues per fer el procés tan respectuós amb el medi ambient com sigui possible.
  • Si les cendres són escampades, la família pot no tenir un lloc físic per recordar el seu ésser estimat.

Cost Inferior i Major Flexibilitat

En comparar els avantatges i desavantatges de la cremació i l'enterrament, optar per la cremació sovint es redueix a consideracions econòmiques i pràctiques, com s'ha esmentat.

D'una banda, la cremació és més econòmica que l'enterrament, ja que implica menys despeses afegides tant per als serveis funeraris immediats com per al manteniment posterior.

A més, cremar un ésser estimat ofereix una major flexibilitat: pots escollir entre més opcions per al lloc de descans final de les cendres, facilitar el transport quan els familiars viuen en diferents llocs, i gaudir de més llibertat en la planificació de la cerimònia i els rituals de comiat.

El Procés d'Enterrament

L'enterrament continua sent l'opció predominant entre les famílies quan mor un ésser estimat. La raó principal d'això és la tradició, però tenir un lloc físic per recordar el difunt també és important.

Els factors culturals i religiosos juguen un paper significatiu a l'hora de triar l'enterrament avui dia, tot i que també es considera una opció més natural per aquells que opten per enterraments ecològics.

El procés d'enterrament implica una major necessitat de serveis funeraris associats, cosa que el fa més complex.

Avantatges i Desavantatges de l'Enterrament

Què és millor: l'enterrament o la cremació? Per prendre aquesta decisió, també és important valorar els avantatges i inconvenients de l'enterrament. Comencem amb els avantatges:

  • Manté les tradicions culturals i religioses.
  • Respecta el procés de descomposició natural després de la mort.
  • Compatible amb la majoria de religions, amb algunes excepcions.
  • Proporciona un espai físic per recordar l'ésser estimat, cosa que els experts diuen que és crucial per processar el dol. També permet als familiars que viuen lluny visitar l'espai per honorar el seu ésser estimat o simplement col·locar flors.
  • Encara que generalment es fa en cementiris públics, també es pot organitzar en cementiris privats si la família ho prefereix.
  • Hi ha opcions cada vegada més sostenibles que fan de l'enterrament una opció ecològica.

No obstant això, els inconvenients de l'enterrament en comparació amb la cremació inclouen:

  • És una opció més cara a causa dels serveis funeraris addicionals i els costos més alts de manteniment i conservació.
  • Tenir una ubicació fixa d'enterrament pot dificultar que els familiars que viuen lluny visitin l'espai físic sempre que ho desitgin.
  • A Espanya, l'única opció per a l'enterrament és en un cementiri autoritzat, el que requereix certs procediments i implica despeses obligatòries.
  • Alguns argumenten que l'enterrament és menys respectuós amb el medi ambient, ja que la descomposició natural pot trigar 15-20 anys o més, tenint en compte el fèretre, la roba, els vernissos i altres productes utilitzats.

Preservant les Tradicions Familiars

A l'hora de triar entre la cremació o l'enterrament, aquest últim tendeix a ser preferit entre les famílies amb fortes vinculacions culturals i religioses, ja que són més propenses a voler conservar les tradicions.

L'enterrament té un aspecte emocional, especialment perquè ofereix la possibilitat de visitar el lloc d'enterrament de l'ésser estimat sempre que es desitgi.

Per tant, a l'hora de prendre la decisió final entre cremació o enterrament, les famílies haurien de considerar tots els factors associats amb ambdós processos.